Grote tuinen - Dilys Moons Tuinen
Dilys Moons, tuinen, tuinontwerp, beplanting, advies
Dilys Moons, tuinen, tuinontwerp, beplanting, advies
83
archive,tax-portfolio_category,term-grote-tuinen,term-83,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Archive

vloeiende cottage garden met zwemvijver

Dit was een erg speciaal project was dit om te ontwerpen en beplanten! De wensen van de bewoners waren; een bepaalde ‘flow’ in de tuin maar toch ook met een strak randje. Uiteindelijk is het een bijzondere tuin geworden met prachtige kronkel paadjes van Courtyard Stones. Die je van de voortuin leiden tot aan het vlonder aan de achterzijde. Wanneer ze naar hun tuinkantoor open, doen ze dat door een ‘Wisteria Lane’ (laan van blauwe regen, dat is pas naar werk gaan..). Na hun werk kunnen ze genieten van een verfrissende duik in hun zwemvijver met een natuurlijke beekloop. Zelfs voor hun geliefde katten is een prachtig buitenverblijf gebouwd, waarbij de bewoners in hun schommelstoel kunnen genieten van hun diertjes omgeven door geurende rozen. Bij hun hoofdterras is een kruidenspiraal, waarbij ze genieten van zowel de geur als de smaak van de kruiden.

En dan niet geheel onbelangrijk. Voor de beplanting hebben ze ervoor gekozen om grote oude bomen te laten plaatsen o.a. een 30 jaar oude perenboom, een meerstammige berk en een kurkeik. De organische borders zijn straks gevuld met weelderige beplanting in wit, roze en paars tinten. Bij het talud naast het vlonder is gebruik gemaakt van een biologisch bloemenmengsel. Kortom een tuin om nog eens te bezoeken.

Cottage garden bij de molen

Een unieke locatie, vraagt om bijpassende beplantingsplan. Als opzet is de cottage garden gekozen, dus een tuin met veel kleur, bloemen, kruiden, bessen en eetbare beplanting. Een feestje om in te zitten.

Cottage garden

Wat een vrolijke plaatje. De bewoners zijn verhuisd naar een vrijstaand huis met alle duurzame voorzieningen en wenste daarbij een tuin met kleuren, geuren, eetbare planten, speelplek van de kinderen en vogels, vlinders en bijen. De foto’s zijn gemaakt een half jaar naar de aanplant, dus die worden zeker nog voller. Er zijn 2 terrassen met robuuste palen voor vrolijke lichtjes in de nacht en een schaduwdoek tegen de zon. Als afscheiding is er een combinatie van kastanje vlechtwerk schuttingen, hier en daar wat groepjes palen in combinatie met hogere beplanting voor privacy. De borders zijn opgezet in organische lijnen. In de borders zijn alle kleuren toegepast met wuivende siergrassen. Er zijn verscheidende heesters met bessen en beschutting voor de vogels. Ook is er een eetbare hoek met een variatie aan bessen, frambozen, kruiden, moestuinbak en een appelboom. Kortom een feestje om in thuis te komen..

Basisvormen in het wild

Tuinontwerp en beplantingsplan gemaakt voor een bijzonder huis in Mondriaan stijl. Er woont een echtpaar met studenten uit het buitenland.

Om aansluiting te maken bij het huis, zijn strakke lijnen met de basisvormen toegepast. Er zijn verschillend intieme terrassen. Bij het huis is een strakke vijver, die vanuit het huis zorgt voor een rustige plek. In de vijver is gedacht aan toegang voor verschillend waterdieren. De wilde beplanting om de rand van de vijver is een mooi contrast met de strakke lijnen. Voor de beplanting is voornamelijk gedacht aan veel kleur en een natuurlijke uitstraling. De beplanting biedt voeding en schuilplaatsen voor vogels. Veel nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders en bloeispreiding het gehele jaar!

In een bed van vlinders (participatieproject VVE)

Van besteende binnentuin naar een vlinderparadijs. In een appartementencomplex hebben we in overleg met de bewoners een tuin aangelegd. Het zijn vlinder- en bijenlokkende beplanting in een zee van siergrassen. Op het dak is sedum geplaatst. Het project wordt maandelijks onderhouden door ons in samenwerking met de bewoners van de appartementen. Op vrijwillige basis nemen de bewoners deel. Onder een ontspannen ochtend ontmoeten ze elkaar en delen ze de zorg voor de tuin en biedt het een omgeving van ontmoeting. Het project heeft bijgedragen aan het uiterlijk van het plein en draagt daarnaast ook bij aan het gevoel van verbinding en betrokkenheid.

Een zee van Lavendel

Op een groot karakteristiek plein stonden slechts wat lindes en een groot terras. Hier hebben we een zee van Lavendel aangebracht. De lila kleur past mooi bij de gevels en licht het gehele plein op. Over het hele plein hangt de aromatische geur van Lavendel. De vakbeplanting draagt hier bij aan rust en harmonie.

Educatieve tuin, Maastuin (participatieproject)

Een educatieve tuin in een besteende wijk in Schiedam. De tuin wordt gebruikt door veel kinderen uit de buurt om te spelen en heeft een educatief karakter. Er zijn veel bijen en vlinderlokkende planten uitgezocht. De beplanting is geweven in siergrassen voor een natuurlijke uitstraling van een bloemenweide. Een ander gedeelte van de tuin is ingericht met kruiden. Er zijn kruiden toegepast met zowel medicinale als aromatische werking. Hier is zichtbaar dat het praktische kan samengaan met het schone.

 

Samen met de bewoners uit de buurt, onderhouden we wekelijks de tuin. We onderwijzen de vrijwilligers zodat de buurt de tuin uiteindelijk zelf leert te onderhouden en wij een stapje terug kunnen nemen.